In juni 2013 bezochten 23 studenten architectuur en stedenbouw Istanbul. Studenten van het eerste tot en met het derde jaar van de Fontys MA+U Master of Architecture // Master of Urbanism.

Istanbul is een wereldstad die op het grensvlak ligt van verschillende culturen. Dit maakt de stad aantrekkelijk voor een studiereis in het kader van architectuur en stedenbouw. Naast de historische stad zijn er enorm veel nieuwe ontwikkelingen met een enorme variëteit qua architectuurstijl, schaal, programma en sociale context. Het doel van de reis was om de stad beter te leren begrijpen en onderzoek te doen naar diverse ontwikkelingen in de stad.

Er waren twee reisdagen met vrije tijd en vervolgens was er een intensief programma gedurende zes dagen. Twee dagen is met een bus naar diverse projecten gereden in zowel het Europese als het Aziatische deel. Daarnaast is een dag met een boot over de Bosporus gevaren om het Waterfront te onderzoeken. Tijdens de andere drie dagen is in samenwerking met de lokale universiteit een workshop georganiseerd om de stad beter te leren kennen.

De samenwerking met Mosae Group Travel heb ik als prettig, assertief en initiatiefrijk ervaren. Mosae heeft het hotel geboekt en heeft middels een groepsticket voor een deel van de groep de vliegreis geboekt. Ook het transport van en het hotel/ luchthaven ter plekke is daarbij geregeld. Ten slotte heeft Mosae voor twee dagen een bus met gids geregeld. Robert heeft eigen ideeën en probeert tot op het laatst de juiste deals te regelen. Dit resulteerde in een hotelwijziging tijdens het traject omdat het nieuwe hotel niet alleen beter gelegen maar ook meer comfort bood dan het oorspronkelijke hotel en dat voor dezelfde prijs.

Reinout Crince
coördinator stadslab/ Urbanism
MA+U Master of Architecture // Master of Urbanism – Fontys School of Fine and Performing Arts