KLM Nieuwe bagageregeling

KLM voert per 22 april een nieuwe bagageregeling in, waarbij op Europese vluchten in Economy betaald moet worden voor ruimbagage. ‘Daar staat tegenover dat we een groot aantal extra bestemmingen structureel in prijs gaan verlagen’, zegt KLM-directeur Harm Kreulen. Reizigers in Economy betalen 15 euro per enkele reis als ze online of bij boeking op het reisbureau aangeven bagage in te willen checken. Wie dat ter plekke op Schiphol wil doen betaalt 30 euro. ‘We segmenteren onze passagiers op Europese vluchten in drie groepen’, zegt Kreulen. ‘We hebben Business Class passagiers, Economy passagiers met een zakelijk reisdoel en Economy reizigers die voor leisure aan boord zijn. Voor alle drie groepen willen we een maatwerk product en prijspropositie leveren’, zegt Kreulen.

verlaging van tarieven binnen Europa

De extra kosten voor bagage gelden voor boekingen vanaf 22 april. ‘Iedereen die geboekt heeft tijdens de Werelddeal Weken valt daar dus buiten. Overigens is er nog een groot aantal andere reizigers dat vrijgesteld is van de heffing.’ Volgens Kreulen geldt de heffing niet voor leden van het Bluebiz-programma (MKB), corporate contracten en passagiers die een full flex (klasse Y en B) Economy ticket hebben geboekt. ‘Touroperators vallen wél onder de heffing, maar we hebben gezorgd dat klanten direct bij boeking kunnen betalen via het CRS.’ Wie ook buiten de heffing vallen zijn leden van het Flying Blue spaarprogramma. ‘Ongeacht de status, dus ook de Ivory members.’
Tegenover de extra koffertoeslag staat een verlaging van tarieven binnen Europa. ‘We hanteerden al een instaptarief van 99 euro op 17 van onze bestemmingen. Dat aantal vergroten we nu. In totaal 30 van de 64 bestemmingen beginnen straks bij 99 euro’, aldus Kreulen.