Gastgezinnen, hostel of hotel?

Voor docenten is het altijd weer een afweging: Laten ze de scholieren slapen bij gastgezinnen of verblijft de groep scholieren als één groep gezamenlijk in één accommodatie? En indien de keuze op de laatste valt: Wordt het dan een hostel of hotel? Afgezien van eventuele budget technische redenen valt voor alle mogelijkheden iets te zeggen. Wat gaat het dus worden: Gastgezinnen, hostel of hotel?

Groepsaccommodaties vroeger en nu: jeugdherbergen en hostels

Maar eerst moet er een misverstand over groepsaccommodaties uit de wereld worden geholpen.
Bij groepsaccommodaties denkt men vaak aan jeugdherbergen en hostels. Accommodaties met slaapzalen van 12 tot 24 bedden met bijvoorbeeld slechts 2 douches en 2 wc’s voor gezamenlijk gebruik. Dat was vroeger zo, maar gelukkig ligt die tijd ver achter ons!

Groepsaccommodaties hebben tegenwoordig kleinere kamers met 3 tot 6 eenpersoonsbedden met een eigen badkamer met toilet en douche. Ze hebben een uitstraling die past bij de belevingswereld van de leerlingen en hebben een grote verscheidenheid aan faciliteiten, zoals toegang tot internet, een ontspanningsruimtes, wasserette, speciale werkkamers voor docenten enz.

Verschil tussen hostel en hotel

Stel dat er gekozen wordt voor een groepsaccommodatie: Wat is dan het verschil tussen een hostel en hotel? Het belangrijkste verschil is hierboven al genoemd:

Hostels hebben eenpersoonsbedden op kamers die een grootte hebben die past bij het aantal bedden op de kamer. Daarbij komt dus dat hostels een uitstraling hebben die past bij jongeren.

Hotels hebben vaak tweepersoonskamers met een tweepersoonsbed waar extra bedden worden bijgeplaatst. Dat betekent dat 2 leerlingen samen in 1 bed liggen en dat de ruimte vrij beperkt is omdat in een tweepersoonskamer extra bedden worden bijgeplaatst.

Waarom in een groepsaccommodatie of hotel?

Voor het groepsgevoel en eventuele wens tot controle zijn jeugdherbergen, hostels en hotels uitstekende mogelijkheden tot verblijf. Iedereen op 1 plaats en vaak ook nog op dezelfde etage.
En indien het programma veel excursies bevat, dan is het logistiek gezien ook wenselijk om de gehele groep op 1 locatie te hebben. Dat scheelt nogal wat tijd.

Waarom in een gastgezin?

Aan de andere kant levert verblijf in een groepsaccommodatie of hotel minder mogelijkheden op om te integreren. Met een verblijf bij gastouders zullen leerlingen meer het dagelijks leven en de cultuur ervaren van het land waar ze verblijven. Ze hebben immers intensiever contact door bij lokale mensen te overnachten.

Gastgezinnen goed voor de spreekvaardigheid

En als een van de doelstellingen van de reis het bevorderen is van de spreekvaardigheid, dan is het verblijf bij gastouders bijna een “must.”

Gastgezinnen: Uit de comfort zone

Daarnaast merken we dat leerlingen het verblijf bij gastouders soms best wel eng vinden: Zomaar in een vreemd land bij vreemde mensen slapen. We horen verhalen van docenten dat leerlingen best wel druk zijn in de bus, maar dat zodra ze in de buurt van de eindbestemming komen het steeds stiller wordt in de bus. Het is toch wel spannend! Hoe zijn “die mensen” waar je gaat verblijven?

Naar mijn mening is het niet erg als leerlingen dit best wel eng vinden: Drempels overwinnen en uit je comfort zone stappen hoort bij het leven en zal leerlingen zelfvertrouwen geven. Voor mijn gevoel een belangrijke bijvangst bij een schoolreis.
Daarnaast gooien we de leerlingen niet zo maar in het diepe: ze verblijven altijd per tweetal in een gastgezin en de gastouders zijn geselecteerd, gescreend en hebben veel ervaring.

Waar gaat de keuze op vallen?

Om weer terug te gaan naar het begin van deze blog, gastgezinnen, hostel of hotel: Voor docenten is het op menig school altijd weer een afweging: Laten ze de scholieren slapen bij gastgezinnen of verblijft de groep scholieren als één groep gezamenlijk in één accommodatie?

Hopelijk hebben we met deze blog handvatten kunnen aanreiken om tot de juiste keuze te komen. En uiteraard kunnen we daarin adviseren. Want we hebben inmiddels behoorlijk wat ervaring met alle typen verblijf.

Gastgezinnen, hostel of hotel

Verblijf in gastgezinnen