In april 2017 hebben de HAVO 3 klassen van het Stella Maris College te Meerssen een reis gemaakt naar Berlijn. Er is voor Berlijn gekozen omdat WO II en de daaruit voortvloeiende deling van Duitsland en Berlijn een onderdeel is van het lesprogramma voor de vakken Duits en geschiedenis in deze laag.

Verslag door Angelo Harings, Docent Duits, Stella Maris College Meerssen


Waar ging de reis naartoe? In welke periode?

We zijn naar de indrukwekkende stad Berlijn geweest. We hebben heel goed weer gehad in april. Het was super om de dag na Pasen te vertrekken en op vrijdag voor de meivakantie terug te komen. We hebben veel gezien in deze 4 dagen.

Waarom deze bestemming? Wat was het doel van de reis?

Als vervolg op een project over de Berlijnse muur en het promoten van de taal in onze regio is deze reis voor het HAVO tot stand gekomen. Het doel is om de leerlingen zowel geschiedkundig, taalkundig en op culturele wijze kennis te laten maken met Duitsland en vooral met de hoofdstad Berlijn.

Hoeveel personen gingen mee op reis?

We hebben met 86 leerlingen deze prachtige reis gemaakt, dit waren alle 3 HAVO klassen.

Hoe zag het programma van de reis er in grote lijnen uit?

We hebben een heel druk programma gehad, maar hierdoor hebben we ook heel veel kunnen bekijken. We zijn bij de East side Gallery, Story of Berlin, het Stasimuseum geweest. Ook hebben we een geweldige wandeling gemaakt door de kern van de stad waarbij we alle bekende gebouwen en pleinen gezien hebben. De reis hebben we afgesloten met een bezoek aan voormalig concentratiekamp Sachsenhausen. Toch hadden we ook een vrijetijdsprogramma zelf even door de stad en een avondje Disco of gezellig avondje in het hostel.

Welke rol speelde Mosae Group Travel in het organiseren van de reis?

Mosae Group Travel heeft samen met ons het programma in elkaar gezet. Zij hebben het prima hostel geregeld en alle musea en andere bezoekadressen gereserveerd. Het was allemaal goed geregeld en alles werd in goed overleg gedaan.

Hoe heeft u de samenwerking met Mosae Group Travel ervaren?

Prima! Ze hebben hun uiterste best gedaan om de reis zo goed mogelijk te laten verlopen. Verder was de communicatie / het overleg altijd goed. Wij gaan zeker weer met Mosae Group Travel op reis.


Schoolreis Berlijn Stella Maris Meerssen