Een groep van ondernemers, managers en mensen van de overheid, actief in de gemeenschap in en rondom de gemeente Bergeijk, zijn naar Spanje gereisd om kennis te maken met de coöperatieve organisatievormen rondom Mondragon.

Mark Pluijmakers, ondernemer, Changemaker Collective


Waar ging de reis naartoe? In welke periode?

Bilbao / Mondragon in Baskenland, Spanje. Oktober 2018.

Waarom deze bestemming? Wat was het doel van de reis?

Het doel van de reis was om kennis te maken met de coöperatieve organisatievormen rondom Mondragon. In deze regio van Baskenland zijn veel organisaties coöperatief georganiseerd, wat heeft gezorgd voor een stabiel economisch klimaat en een gelijkere verdeling van welvaart. De groep uit Bergeijk en omgeving was op zoek naar inspiratie rondom samenwerken.

Hoeveel personen gingen mee op reis?

Een groep van 23 personen, samengesteld uit ondernemers, managers en overheid. Deze groep is actief in de gemeenschap in en rondom de gemeente Bergeijk.

Hoe zag het programma van de reis er in grote lijnen uit?

We zijn op bezoek geweest bij de burgemeester van Mondragon, de overkoepelende Mondragon Coöperatie, een sociale werkplaats en een faculteit van Mondragon University: Mondragon Team Academy.

Welke rol speelde Mosae Group Travel in het organiseren van de reis?

Mosae Group Travel heeft al het regelwerk rondom mensen van A naar B brengen uit handen genomen. Boeken van de vluchten, organiseren van het hotel en het vervoer ter plekke in Baskenland.

Hoe heeft u de samenwerking met Mosae Group Travel ervaren?

Alles wat door Mosae Group Travel is georganiseerd, is perfect verlopen. Het is prettig om altijd duidelijke en correcte reisinformatie te hebben tijdens een reis met een grote groep. Daarnaast was er op momenten dat dit nodig was, flexibiliteit en een snelle reactie. Ondanks dat we in een regio zaten waar niet iedereen Engels spreekt, waren alle lokale organisaties perfect op de hoogte van de wensen en het programma. Dit hadden we zelf nooit zo secuur kunnen organiseren.