Druk, druk, druk

Als ik terugkijk naar de eerste helft van 2018 kan ik alleen maar tot de conclusie komen dat het druk was. Dat het druk is geweest blijkt wel uit deze blog. Mijn voornemen voor 2018 was iedere maand een blog. Maar ja, de laatste was alweer in maart…..
Op zich een goede zaak als het druk is geweest. Maar toch heb ik er een dubbel gevoel bij. Er is nogal wat tijd gegaan naar niet-declarabele uren. Enerzijds zijn veel wijzigingen doorgevoerd die voor de klant gunstig zijn. Anderzijds kost het zo ontzettend veel tijd en energie om alle wijzigingen door te voeren. Vele uren na kantoortijd heb ik op kantoor doorgebracht. Maar goed, dat hoort bij het eigen ondernemerschap.

AVG per 25 mei 2018

Wat heeft het veel werk gekost om Mosae Group Travel voor te bereiden op de nieuwe AVG! Met behulp van een stappenplan van de ANVR is stap voor stap Mosae Group Travel voorbereid op de nieuwe wetgeving. Ik keek er niet naar uit om dit proces te moeten doormaken. Maar uiteindelijk was het toch interessant. En dus werden er de nodige wijzigingen in werkwijze, opslag en verwerking van gegevens doorgevoerd. Uiteindelijk zijn de gegevens van klanten nog beter beschermd.

Privacy

SGRZ

Het lidmaatschap van Stichting Garantiefonds Reisgelden garandeert vooruitbetaalde reisgelden van klanten aan reisorganisaties bij financieel onvermogen. SGR heeft nu een splitsing aangebracht tussen particulier en zakelijk. SGRZ (Z staat dus voor zakelijk) werd in het leven geroepen naast de reguliere SGR. Mosae Group Travel moest dus “om” van SGR naar SGRZ vanwege onze klantenkring. Het lijkt zo makkelijk, maar het tegendeel is waar. Het aanleveren van accountantsverklaringen, omzetspecificaties, andere communicatie op website, aanpassingen logo’s enz. Het kwam allemaal voorbij. O ja, het lidmaatschap van SGR blijven we ook houden. We hebben immers regelmatig afwijkers die hun zakelijke reis privé willen verlengen. En daar heb je dus een SGR garantie voor nodig.

Nieuwe Europese richtlijn pakketreizen per 1 juli 2018

De oude Europese wetgeving omtrent pakketreizen uit de jaren 90 voldeed niet meer. Door de ontwikkeling van bijvoorbeeld internet ontstond een heel nieuwe manier van reizen boeken. Hierdoor stond de bescherming van de klant onder druk. Want wie is er nu bijvoorbeeld verantwoordelijk voor een boeking als de klant op de website van airline X een boeking maakt voor een vlucht en vervolgens via diezelfde website doorklikt naar de website van Y en daar een hotel boekt? Er werd nieuwe wetgeving gemaakt dat hierin duidelijk moest verschaffen. En onduidelijk was het! Er ontstonden nieuwe termen zoals “gekoppeld reisarrangement.” En ieder land gaf weer zijn eigen definitie aan die term. Dat maakt Europese wetgeving er niet makkelijker op! Om een lang verhaal kort te maken: De wetgeving is nu van kracht. Het mag duidelijk zijn dat dit voor Mosae Group Travel ook gevolgen had. Onze complete set voorwaarden kon in de prullenbak. Nieuwe voorwaarden moesten worden geschreven aan de hand van de nieuwe richtlijnen. Alhoewel we veel hulp hebben gehad van een juridische dienstverlener gespecialiseerd in reisrecht, kostte het ons ook veel tijd: Het eigen maken van droge juridische materie, overleg, herschrijven, aanpassing van voorwaarden op website, in offertes, facturen en emails enz.

Reizen

Vacature

Al met al een nogal druk eerste half jaar. En nu……..nu is het nieuwe schooljaar begonnen. Weer lekker aan de gang met datgene wat we het liefste doen: school-en studiereizen organiseren. Alhoewel: We komen handjes tekort. Er is dus een vacature. Er zal de komende tijd veel energie gestoken worden in de werving van een nieuwe collega!