De eeuwige stad

De bijnaam “de eeuwige stad” heeft Rome te danken aan haar geschiedenis. De stad Rome puilt uit met sporen van 2500 jaar geschiedenis. Vele ruïnes, gebouwen en pleinen in het historische centrum getuigen van een rijk en turbulent verleden. Het staat dan ook op de werelderfgoedlijst van de UNESCO. In een schoolreis naar Rome worden de scholieren ondergedompeld in het verleden en cultuur van het vroegere Romeinse Rijk.

Stad van het goede leven

Tegen het decor van het verleden weten de huidige Romeinen de kunst van het goede leven goed uit te dragen. Perfect verzorgd en geheel gekleed volgens de laatste mode hebben zij genieten tot een levenskunst verheven. Zij laten zich makkelijk verleiden tot een heerlijke espresso of cappuccino op een van de vele prachtige terrassen.

Openluchtmuseum

2500 jaar historie heeft er toe geleid dat Rome één groot openluchtmuseum is. Een aantal bezienswaardigheden mag tijdens de schoolreis zeker niet worden gemist: Vaticaanstad met het Sint Pietersplein, het Collosseum, de Spaanse Trappen, de Trevifontein, Piazza Navona, het Pantheon en het Forum Romanum zijn slechts een kleine selectie waar tijdens de schoolreis veel tijd voor vrijgemaakt kan worden.

Kerken en musea

2500 jaar geschiedenis hebben Rome veel moois gebracht. Prachtig kunstschatten, schilderijen en antiek zijn te vinden in de vele musea en kerken. Enkele voorbeelden zijn: De Vaticaanse musea met kunstschatten uit het Vaticaan en het Capitolijnse museum. Uiteraard zijn er ook nog andere soorten musea die geschikt zijn om te bezoeken. Zoals onder andere het pasta museum.

Gastronomie

Als er ergens een land is dat gastronomie tot kunst heeft verheven is het Italië wel. Ook in Rome kom je daar niet omheen. De volkswijk Travestere, aan de andere kant van de Tiber, staat bekend om haar vele betaalbare en gezellige trattoria’s. “Do as the Romans do” en neem de tijd om samen in alle rust te genieten van een heerlijke maaltijd. Al met al een stukje eetcultuur dat voor vele scholieren een verrijking zal zijn.

Winkelen

Wie in Rome gaat winkelen kan niet heen om de vele kledingzaken met de laatste mode. De kledingzaken met de meest exclusieve merken zijn te vinden in de Via Condotti. Kledingzaken met een lagere prijsstelling en dus voor scholieren interessant zijn o.a. te vinden in het winkelgebied rond de Via Cola di Rienzo.

Hip en trendy Rome

Jong en trendy Rome doet zijn inkopen in de hippe winkels en shops bij de Viale Marconi en Porta Portese. Uitgaan doen ze o.a. in de wijk Testaccio: Een van de meest levendige wijken van Rome met veel trendy barretjes en clubs. Eten doen ze in Travestere waar ook trendy restaurantjes te vinden zijn.

Markten

De ziel van veel steden is goed te zien aan hun markten. Dat geldt ook voor Rome. Probeer tijdens de schoolreis een kijkje te nemen op de zondagse vlooienmarkt bij Porta Portese met meer dan 2000 kraampjes. Ook de vismarkt op de Ponte Milvio en de groente- en fruitmarkten op de Via Ostiense en het Piazza Vittorio zijn een bezoek waard.

Het groene Rome

Parken brengen rust in de jachtige stad. Een opdracht, een bezoek, rondleiding of een pauze in een park brengt ook rust in een schoolreis.Wie aan parken denkt in Rome denkt in eerste instantie aan Villa Borghese. Dit 80 hectare grote park ligt vlakbij de Spaanse Trappen. Villa Borghese biedt naast de landschappelijk aangelegde tuinen diverse musea, villa’s, paviljoenen, beelden en fonteinen. In Trastevere is een botanische tuin met 3500 soorten planten.