Schoolreis Berlijn: een stad met een bewogen geschiedenis en vele gezichten

///Schoolreis Berlijn: een stad met een bewogen geschiedenis en vele gezichten
Schoolreis Berlijn: een stad met een bewogen geschiedenis en vele gezichten2018-07-13T10:11:36+00:00

Een bewogen geschiedenis

De geschiedenis van Berlijn gaat vele eeuwen terug. Maar de meest recente geschiedenis heeft de meeste sporen achtergelaten. Overal in de stad zijn de sporen te zien van het Nazi verleden, de Koude Oorlog, de tweedeling in Oost en West en uiteindelijk de vereniging tot weer één stad. Vele thema’s uit de vakken geschiedenis en maatschappijleer komen in Berlijn tot leven.

De vele gezichten van Berlijn

Het huidige Berlijn heeft als gevolg van deze bewogen geschiedenis vele gezichten. Een stad met twee centra. Een modern centrum in het westelijk deel. Een historisch centrum in het oostelijk deel. Prachtige moderne architectuur, resten van de recente geschiedenis, parken en hippe en trendy buurten. Scholieren zullen deze afwisseling zeer zeker waarderen.

Winkelen

Het is goed winkelen in Berlijn. Aan de 3,5 km lange winkelstraat Kurfürstendamm ligt het bekende warenhuis KaDeWe. In Oost-Berlijn liggen in de Friedrichstrasse exclusieve boetieks van bekende modeontwerpers. Verder zijn er diverse weekmarkten zoals de Turkse,- de Boeren en de Winterfeldtmarkt. Vooral op de markten maken leerlingen kennis met de multi-culturele samenleving. En natuurlijk is windowshopping overal leuk.

Bezienswaardigheden

Bij een eerste bezoek aan Berlijn is het bijna een verplichting tijdens de schoolreis: Brandenburger Tor, Reichstag, Gedächtniskirche, de boulevards Unter dem Linden en Kurfürstendamm, Checkpoint Charlie, Holocaustmonument, Potsdamer Platz, Alexanderplatz, Potsdam met Sanssouci en het slot Charlottenburg.

Culinair Berlijn

Heel lekker, maar toch heeft Berlijn meer te bieden dan bratwurst, Thüringer bratwurst en currywurst. Met een grote Turkse gemeenschap binnen de stadsgrenzen is de oriëntaalse keuken goed vertegenwoordigd in de stad. Net als iedere andere grote wereldstad heeft Berlijn vele internationaal georiënteerde restaurants. Ook voor het beperkte budget van een schoolreis.

Parken en tuinen

Parken brengen rust in de jachtige stad. Een opdracht, een bezoek, rondleiding of een pauze in een park brengt ook rust in een schoolreis. In het midden van Berlijn ligt het grote en bekende stadspark Tiergarten. Daar ligt ook het meertje Neue See met roeibootverhuur. Berlijn beschikt over de grootste Botanische tuin van Europa: 42 hectare met 18.000 verschillende plantensoorten. In de wijk Berlin Mitte ligt het Monbijoupark waar het heerlijk flaneren is.

Musea

Op het “museum Insel” bij de Alexanderplatz liggen een aantal musea bij elkaar. De beroemdste daarvan is het Pergamon museum met haar omvangrijke collectie antieke kunst. Andere bekende musea zijn Haus am Checkpoint Charlie, het Joods Museum en het Egyptisch Museum.

Architectuur

Na het verdwijnen van de Muur kwam een groot stuk niemandsland tussen oost en west vrij voor bebouwing. Vele nieuwe moderne (regerings)gebouwen werden daar gebouwd .Het Sony Center op de Potsdamer Platz, het nieuwe hoofdstation en de koepel op de Reichstag zijn iconen van modern Berlijn. Een Berlijn dat scholieren met andere ogen naar architectuur laat kijken. Of zelfs misschien voor het eerst scholieren daadwerkelijk bewustzijn bijbrengt dat er überhaupt zoiets bestaat als architectuur.