Hamburg: een verrassende metropool

Offerte of meer info?

We hebben de samenwerking als gemoedelijk ervaren en alles ging zeer vlotjes. Zij waren altijd te bereiken op de momenten dat we ze nodig hadden en zijn uiterst tevreden met de samenwerking.

Jasper Snellens, Zuyd Hogeschool

Hamburg: trendy, hip, welvarend en waterrijk

Hamburg is de op een na grootste metropool van Duitsland met 1,7 miljoen inwoners. Het is een van de rijkste steden van Europa met de meeste miljonairs van Duitsland. Met twee rivieren, de grootste haven van Duitsland en een groot meer in het centrum van de stad heeft Hamburg meer water en bruggen dan Amsterdam en Venetië. Dat Hamburg daarnaast ook hip en trendy is, is een goed bewaard geheim. En dat alles op relatief korte afstand van Nederland.

Schoolreis Hamburg

Bezienswaardigheden

Hét symbool van de stad is de Michel, de toren van de barokke Michaeliskirche. Vanaf de toren is er een mooi uitzicht over de stad. “Planten un Blomen” is een grote botanische tuin met exotische planten en bloemen. De Oude Elbtunnel was in 1911 een voor die tijd staaltje van technisch vernuft. Voertuigen werden met liften naar beneden gebracht. Bij de tunnel is er een fraai zicht op de skyline van Hamburg.

Speicherstadt

Speicherstadt is dé toeristische attractie van Hamburg. Het is een pakhuizencomplex aan het water waar vroeger specerijen, cacao en andere handelswaren werden opgeslagen. Nu is het een mooi gerestaureerd deel van Hamburg dat eigenlijk een stadje op zichzelf is. In de pakhuizen zijn nu veel musea, galerieën, winkels en horeca gevestigd. Het is een stadswijk waar veel verhalen te vertellen zijn tijdens de schoolreis.

Schoolreis Hamburg

Alstermeren

De Alstermeren werden in de 13e eeuw aangelegd om Hamburg te voorzien van drinkwater. Nu zijn het prachtige recreatiegebieden midden in het centrum van de stad. Tijdens een wandeling langs de oevers is het heerlijk genieten van de vergezichten. De Binnenalster is omgeven door winkelstraten, horeca, parken en wandelpaden. De Buitenalster is een groter meer waarop men zelf actief het water op kan gaan om b.v. te zeilen. Veel scholieren zullen verbaasd zijn over dergelijke grote wateroppervlakten binnen het stadscentrum.

De Vismarkt

Geen havenstad zonder een vismarkt. De vismarkt op zondagochtend aan de Grossen Elbstrasse is legendarisch. Het is een Hamburgs instituut dat al eeuwenoud is. Men kan er leuk ontbijten in de ontbijtcafés en er spelen hoempapa-bandjes. Vroege vogels en nachtbrakers ontmoeten elkaar op de vismarkt. Er wordt niet alleen vis verhandeld, maar ook bloemen, fruit en levende dieren. De ziel van Hamburg wordt hier blootgelegd.

Schoolreis Hamburg

Musea

De Hamburger Kunsthalle is het belangrijkste kunstmuseum van de stad met o.a. werken van Rembrandt, Monet, Renoir, Rodin en Jan Steen. Miniatur Wunderland is bekend om de op schaal nagemaakte landschappen met 12 km spoorbaan. Het Hamburg Museum brengt de geschiedenis van de stad op een leuke manier tot leven: van de piraten die de Hanzestad belaagden tot het bezoek van de Beatles.

Winkelen

Dat Hamburg een chique en welvarende stad is, is terug te zien in het winkelaanbod. De Neuer Wall is dé winkelstraat van de stad met winkels van topdesigners als Armani, Dior en Gucci. Sylvie Meis, de ex-vrouw van de voetballer Rafael v.d. Vaart, was hier een graag geziene gast. De binnenstad, die autovrij is, heeft vele bekende winkelketens en hier zijn ook de prachtige, grote Hamburgse warenhuizen terug te vinden. De scholieren zullen tijdens een paar vrije uurtjes hier ongestoord kunnen rondstruinen.

Schoolreis Hamburg

Hamburg culinair

Dat Hamburg een internationale havenstad is, is goed te zien aan het culinaire aanbod van de stad. Er zijn meer dan 4000 restaurants met vele buitenlandse specialiteiten. Uiteraard ontbreekt de Duitse keuken ook niet. Worst is populair en dat is goed te zien aan de vele kraampjes met de geliefde curryworst voor de lekkere trek tussendoor.

Haven

Een bezoek aan Rotterdam zonder havenrondvaart is geen bezoek aan Rotterdam. Dat geldt ook voor de grootste havenstad van Duitsland. Het unieke van de haven van Hamburg is, is dat het 110 km van de zee afligt. Een rondvaart die start in het stadscentrum geeft een goed en indrukwekkend beeld van de havenstad Hamburg.

Schoolreis Hamburg

Architectuur

Hamburg staat bekend om haar drang naar vernieuwing in stedenbouw en architectuur. De internationale bouwtentoonstelling IBA Hamburg heeft haar sporen duidelijke nagelaten in de stad. Vele bouwwerken zullen leerlingen anders leren kijken naar architectuur en stedenbouw. Enkele voorbeelden zijn Hafencity met het Elbphilharmonie, het Chilehaus, het Dockland gebouw en de beroemde Perlenkette. Een zogenaamde parelketting van een lange rij architectuurprojecten in de vissershaven en langs de noordelijke Elbeoevers.

Nog enkele interessante tips….

  • Panorama-Kanzel van de Fernsehturm

  • Emigratiemuseum BallinStadt

  • Educatieve Hamburg Stadtralley

  • Miniatur Wunderland

  • Concentratiekamp Neuengamme

  • Treppenviertel van Blankenese

  • Hamburg Zoo

Bel meteen: +31 (0) 43 3112061

Offerte of meer info?

Email ons direct: info@mosaegrouptravel.nl

Heeft u wel eens aan onderstaande bestemmingen gedacht? Geen standaard voorbeelden, maar voor u op maat gesneden offertes voor schoolreizen tegen een scherpe prijs. Mosae Group Travel regelt het voor u.

Parijs
Londen
Berlijn
Praag
Barcelona